as'salam dan salam sejahtera
kawan kawan / teman teman / sahabat handai
me x nk celoteh panjang. me nk share resepi wajib tahunan.
haha. macam apa je kan. siap beracara tahunan.
oke this recipe is forever favorita. me and my femmelive.
tiap tahun WAJIB ada ya time Raya !
kalau x bancuh sendiri, tunjuk tunjuk je kat kedai. haha.
oke jom tgk apa resepinya.
BAHAN A:
250 gm butter
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula aising
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan nestum yang dikisar halus
1 biji kuning telur
badam yang dipanggang secukupnya
badam cincang / chocolate rice (untuk hiasan)
papercup (warna hitam is so exclusive gayanya ! wee !)
BAHAN B: (topping)
coklat masakan
2 scoop (sudu besar) Butter (untuk mengilatkannya)
*Cairkan coklat masakan + butter dengan menggunakan kaedah double boiler.
CARA-CARA:
1. Pukul gula icing + butter sehingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur.
dan pukul lagi sehingga sebati
2. Kemudian masukkan tepung gandum + tepung jagung + nestum
3. Uli adunan menggunakan tangan sehingga menjadi doh.
pastikan doh tidak melekat pada tangan
4. Ambil sedikit doh, letakkan badam panggang di tengah-tengahnya.
dan bentukkanlah sesuka hati uols. me ? bujur sudah cukop. haha.
5. Alaskan loyang dengan kertas minyak. bagi mengelakkan ianya melekat.
bakar pada suhu 180'c selama 15-20 minit (bergantung pada oven ya)
6. Sesudah masak sejukkan biskut pada suhu bilik.
TOPPING:
Celupkan biskut dalam bahan B satu persatu dan masukkan dalam papercup.
Hiasi biskut yang bersalut coklat dengan badam cincang / choc rice
dan hasilnya !
taraaaaaa... !
SELAMAT MENCUBA !
1. Pukul gula icing + butter sehingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur.
dan pukul lagi sehingga sebati
2. Kemudian masukkan tepung gandum + tepung jagung + nestum
3. Uli adunan menggunakan tangan sehingga menjadi doh.
pastikan doh tidak melekat pada tangan
4. Ambil sedikit doh, letakkan badam panggang di tengah-tengahnya.
dan bentukkanlah sesuka hati uols. me ? bujur sudah cukop. haha.
5. Alaskan loyang dengan kertas minyak. bagi mengelakkan ianya melekat.
bakar pada suhu 180'c selama 15-20 minit (bergantung pada oven ya)
6. Sesudah masak sejukkan biskut pada suhu bilik.
TOPPING:
Celupkan biskut dalam bahan B satu persatu dan masukkan dalam papercup.
Hiasi biskut yang bersalut coklat dengan badam cincang / choc rice
dan hasilnya !
taraaaaaa... !
SELAMAT MENCUBA !
nak datang raya rumah sara! yeay!
ReplyDelete@Qiela boleh.. datang la.. :D
ReplyDeletenora pun nak datang lah !!
ReplyDelete@anaztasias nora aira nora beraya di kuantan ke ? hehe :D
ReplyDeleteDapnyeeeeeeee. nak order boleh? hehehe
ReplyDelete@Liya Laa boleh je dik liya... :D
ReplyDelete